Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2014

Η πλατεία Πατριάρχου Βαρθολομαίου Α΄ της Αρναίας και η ιστορική παρακαταθήκη της (των Χρήστου Αλεξιάδη και Στέφανου Βογιατζή)



Πρόκειται για την πλατεία Πατριάρχου Βαρθολομαίου Α΄ ή Χοροστάσι, όπως είναι γνωστή σε όλους μας. Η πλατεία αυτή μετονομάστηκε από Χοροστάσι σε Πλατεία Πατριάρχου Βαρθολομαίου Α΄ προς τιμή του θρησκευτικού ηγέτη της Ορθοδοξίας στο πλαίσιο των εκδηλώσεων κατά την επίσκεψη του στην Αρναία. Έτσι, τυπικά έχει την επίσημη σφραγίδα της νέας ονομασίας, αλλά ουσιαστικά όλοι εμείς συνεχίζουμε να διατηρούμε την ιστορική ονομασία «Χοροστάσι». Όπως γνωρίζουμε η προέλευσή της ιστορικής ονομασίας εδράζεται στις χορευτικές εκδηλώσεις στη συγκεκριμένη πλατεία. Οι δραστηριότητες αυτές μάλιστα, πέρα από τη διατήρηση και προβολή της πολιτισμικής κληρονομιάς είχαν και όλα τα στοιχεία της οργανωμένης αντίστασης στην προσπάθεια της κάμψης του φρονήματος των προγόνων μας κατά την Τουρκοκρατία. Όλοι επίσης στην Αρναία γνωρίζουμε ότι υπάρχουν ιστορικά και φωτογραφικά ντοκουμέντα που θεμελιώνουν το γεγονός της χρήσης της πλατείας, αλλά και αποδεικνύουν το μέγεθος, τη μαζικότητα και την κοινωνικότητα  των εκδηλώσεων που έφερναν κοντά τους κατοίκους της κωμόπολης. Αυτά τα στοιχεία προσδίδουν την ιδιαίτερη ιστορική σημασία, καθιστώντας την πλατεία ως τόπο κοινωνικής συνάθροισης και εκδηλώσεων, γεγονός που αποτελούσε  συνάμα συμβολική πράξη αντίστασης κατά τη συγκεκριμένη περίοδο.
Η ενέργεια της μετονομασίας έγινε με κίνητρο την υπερβολική αγάπη προς τον Πατριάρχη, την οποία ομολογουμένως κατανοούμε. Η μη επίσημη αναφορά και της ονομασίας «Χοροστάσι», επηρεάζει σημαντικά τοπικά ιστορικά γεγονότα με πολιτιστικές δραστηριότητες, αλλά και εμβληματικές κοινωνικές συναθροίσεις σε χαλεπούς καιρούς που δεν πρέπει να χαθούν στα χρόνια που έρχονται.
Είναι σημαντικό επίσης, όπως αναφέραμε πιο πάνω, ότι οι κάτοικοι στην καθημερινότητά τους κάνουν χρήση της παλαιάς ονομασίας. Ενδεικτική είναι η ανάρτηση της 16ης  Οκτωβρίου 2014 στην ιστοσελίδα «Αντίλαλοι της Αρναίας», η οποία καταδεικνύει την ουσία του θέματος. Στην ανάρτηση αυτή με τίτλο «Ανάπλαση πλατείας Πατριάρχου Βαρθολομαίου Α΄ και παρακείμενων δρόμων Δ.Κ. Αρναίας»,  η συγκεκριμένη πλατεία αναφέρεται ως πλατεία Πατριάρχου Βαρθολομαίου Α΄, αλλού ως πλατεία Δημαρχείου και διευκρινιστικά η ανάρτηση λέει ότι πρόκειται για το Χοροστάσι. 
Επειδή τα φώτα της γνώσης, της ελπίδας, της αγάπης και της μεγαλοψυχίας θα πρέπει να παραμείνουν αναμμένα και οι αποφάσεις αυτές οφείλουν να είναι αποστασιοποιημένες από συναισθηματισμούς και επιθυμίες δημοσιοποιούμε την προσωπική μας σκέψη που περιληπτικά έχει ως εξής:
Είναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι όλοι σχεδόν αισθανόμαστε την ανάγκη να εκφράσουμε τον σεβασμό και την αγάπη μας στον Οικουμενικό Πατριάρχη που είχε την καλοσύνη να επισκεφθεί την έδρα της Μητρόπολης Ιερισσού Αγίου Όρους και Αρδαμερίου και να ευλογήσει τους πιστούς της περιοχής.  Με δεδομένη τη σημερινή ονομασία της πλατείας που έγινε προς τιμή του, προτείνουμε ευλαβώς να προστεθεί και η ιστορική ονομασία (Χοροστάσι) για να υποδεικνύεται και να αναδεικνύεται και η μνήμη της χρηστικής διασύνδεσης της με τις εορταστικές εκδηλώσεις των προγόνων μας. Η πράξη αυτή θα διατηρήσει την αποδοθείσα τιμή προς το πρόσωπο του σεβαστού Πατριάρχη, αλλά θα στοχεύσει και στην πραγματική ιστορική σημασία των εκδηλώσεων που συντελούνταν μετά το πέρας της θείας λειτουργίας κατά τις εορτές, ώστε να μείνει ανεξίτηλος ο συμβολισμός στη μνήμη των επόμενων γενεών.
Πιστεύουμε ότι ιστορικά θα δικαιωθεί μια τέτοια πράξη, όταν μελλοντικά κάποιοι θα  ασχοληθούν με ονοματολογίες και την κατανόηση της χρηστική τους προέλευσης.
Χρήστος Αλεξιάδης
Στέφανος Βογιατζής

1 σχόλιο: