Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΜΑΣ    Η Πολιτιστική και Επιμορφωτική Εταιρεία Αρναίας είναι ένα Σωματείο, άρρηκτα συνδεδεμένο με την πολιτιστική ζωή του τόπου μας και η δράση του ξεκινά στην Αρναία το 1975, με την έγκριση του ιδρυτικού καταστατικού της. Μεταξύ των σκοπών της περιλαμβάνεται και η συμβολή στην πνευματική, καλλιτεχνική και πολιτιστική κίνηση της Αρναίας, η συλλογή, διαφύλαξη και προβολή του ιστορικού, αρχαιολογικού, λαογραφικού, γλωσσικού και ανθρωπολογικού υλικού της Αρναίας και της περιοχής γενικότερα καθώς και η με κάθε τρόπο προσφορά στην προσπάθεια για την πολιτιστική, πνευματική ανύψωση γενικά του μορφωτικού και βιοτικού επιπέδου της θέσης των Αρναιωτών. Ταυτόχρονα δύναται να υλοποιεί κοινοτικά και κρατικά προγράμματα ή δράσεις που αφορούν σε πολιτιστικές και λοιπές δραστηριότητες, οι οποίες μπορούν να προάγουν τους σκοπούς της Εταιρείας.
   Εντός του σκοπού αυτού (και στο πλαίσιο της επικοινωνίας του Σωματείου μας με του απανταχού απόδημους Αρναιώτες) εκδίδονταν από το 1975 από την Εταιρεία μας  η τριμηνιαία εφημερίδα  που φέρει τον τίτλο «ΑΝΤΙΛΑΛΟΙ ΤΗΣ ΑΡΝΑΙΑΣ» και η οποία αποτελεί το συνεκτικό δεσμό όλων των συντοπιτών μας και το μέσο ενημέρωσης τους για τα πολιτιστικά και κοινωνικά δρώμενα της Αρναίας. Η εφημερίδα μας τυπώνονταν μέχρι πριν λίγο καιρό ανά τρίμηνο σε 1.300 φύλλα και ταξίδευε ταχυδρομικά ανά την υφήλιο, όπου χτυπάει καρδιά Αρναιώτη.
Η οικονομική δυσπραγία και η αντιμετώπιση που έτυχαν τα έντυπα από το κράτος όσον αφορά τη φθηνή τους διανομή, συνέβαλαν να σταματήσει προσωρινά η έκδοσή τους και να αντικατασταθεί με αυτή τους διαδικτύου.
  
   Επιπλέον  η Π.Ε.Ε.Α., μετά το πολύ σημαντικό έργο της ανέγερσης Πολιτιστικού Κέντρου στην Αρναία (με αίθουσα Θεάτρου 330 θέσεων), του οποίου είμαστε ανάδοχοι και διαχειριστές, έχει αναλάβει την υποχρέωση έναντι των κατοίκων της περιοχής (εκδίδοντας σχετικό πρόγραμμα) να παρουσιάσει μία σειρά πολιτιστικών (θεατρικών, μουσικών, επιστημονικών κλπ) εκδηλώσεων, προκειμένου να καταστεί φορέας πολιτισμικών εμπειριών, τις οποίες προσδοκά να μεταλαμπαδεύσει στην στερημένη (από όλες τις απόψεις) Βόρεια Χαλκιδική. Ήδη την τελευταία τριετία έχουν παρουσιαστεί στη σκηνή του Πολιτιστικού Κέντρου πάνω από τριάντα αξιόλογες παραστάσεις, με διοργανώτρια την Πολιτιστική Εταιρεία. Ανάμεσα τους θεατρικές παραστάσεις από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, αφιερώματα σε μεγάλους έλληνες μουσικοσυνθέτες, θεατρικά αναλόγια, παιδικές παραστάσεις, εκθέσεις φωτογραφίας κλπ.
   Τέλος, πλάι σε αυτές τις δράσεις, δεν πρέπει να λησμονούμε ότι η Πολιτιστική Εταιρεία Αρναίας αποτελεί το διαχρονικό θεματοφύλακα της πλούσιας παράδοσης ενός σπουδαίου Ιστορικά οικισμού, της Αρναίας. Στο πλαίσιο αυτό αναβιώνει και εμπλουτίζει ετησίως μια σειρά από έθιμα (Κούτσμανους, Σουσσαρίτσα, Ζύγισμα Αϊ Γιώργη, Μέλωμα του Χριστού, Χελιδονίσματα κλπ) τα οποία εκτυλίσσονται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, με τη συμμετοχή των κατοίκων της Αρναίας και των πολυάριθμων επισκεπτών της. 

ΤΟ Δ.Σ. της 

Πολιτιστικής και Επιμορφωτικής Εταιρείας Αρναίας


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου