Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2014

Η Πολιτιστική Εταιρεία Αρναίας ανεβάζει το έργο «Λυσιστράτη» (βασισμένο στην κωμωδία του Αριστοφάνη), στο Πολιτιστικό Κέντρο.



   Το κορυφαίο έργο «Λυσιστράτη» (βασισμένο στην κωμωδία του Αριστοφάνη), από το AnimaAnimal και το Θέατρο Ακτίς Αελίου, παρουσιάζουν η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το Κέντρο Πολιτισμού Θεσσαλονίκης της Π.Κ.Μ., η Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής, ο Δήμος Αριστοτέλη και η Πολιτιστική και Επιμορφωτική Εταιρεία Αρναίας,  το Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2014 και ώρα 20:00,  στο Πολιτιστικό Κέντρο Αρναίας. 

ΤΟ ΕΡΓΟ:

Πελοποννησιακός Πόλεμος. Αθηναίοι και Σπαρτιάτες αλληλοφαγωμένοι δεν αποφασίζουν να σταματήσουν τις εχθροπραξίες, και ο εμφύλιος συνεχίζεται από ένα πείσμα. Η Λυσιστράτη, γυναίκα με πυγμή και ήθος συγκεντρώνει γυναίκες από όλες τις εμπλεκόμενες στον πόλεμο πόλεις της Ελλάδας και τους εκμυστηρεύεται το ειρηνευτικό της σχέδιο... αποχή από τα συζυγικά τους καθήκοντα και κατάληψη της Ακρόπολης και άρα του δημόσιου ταμείου. Λυσσασμένοι οι Αθηναίοι μην έχοντας άλλη επιλογή και βλέποντας τους αντιπάλους τους να καταφτάνουν με σπονδές ειρήνης, παραδέχονται στο τέλος ότι μία γυναίκα έδωσε με τον απλούστερο τρόπο την λύση σε ένα πρόβλημα που φάνταζε όχι μόνο δυσεπίλυτο αλλά και εντελώς αδιέξοδο.


Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ          

Η παράσταση παίρνει την γνωστή ιστορία της Λυσιστράτης και την τοποθετεί χρονικά στην Ελλάδα του 1944 – 1949. Η δράση (όπως ακριβώς και στο κείμενο του Αριστοφάνη) μοιράζεται μεταξύ Αθηνών και ελληνικής υπαίθρου. Ο εμφύλιος μαίνεται απ’ άκρη σ’ άκρη του Ελλαδικού χώρου και ένας πόλεμος έχει χάσει και έχει ξεχάσει το εναρκτήριό του λάκτισμα. Η Λυσιστράτη της μητριαρχικής παράδοσης, η απόλυτη θηλυκή περσόνα, η γυναίκα- μητέρα όλου του λάου, συλλαμβάνει το γνωστό σχέδιο 1500 χρόνια μετά, και το τέλος – το θεατρικό τουλάχιστον- αποδεικνύεται και πάλι αίσιο. Οι παρατάξεις αλληλοσυγχωρούνται και η χώρα προσπαθεί να εξελιχτεί. Ένα αμιγώς λαϊκό θέαμα με καταβολές από τους μίμους της Αριστοφανικής κωμωδίας μέχρι τον πολύ δικό μας Καραγκιόζη στήνει ξανά το σκηνικό του μεγάλου μύθου μη γυρεύοντας να δώσει εξηγήσεις αλλά προσπαθώντας να δείξει ότι η χώρα που γέννησε τον Διόνυσο πρέπει να μάθει να συγχωρεί και να ξεχνά.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
 Απόδοση / Δραματουργική επεξεργασία -Σκηνοθεσία: Θωμάς Βελισσάρης
Σκηνικό Κοστούμια: Μαρία Μυλωνά                     
Μουσική : Περικλής Βραχνός
Φωτισμοί: Μάκης Μαριάδης
Βοηθός Σκηνοθέτη: Τατιάνα Νικολαϊδου
Οργάνωση Παραγωγής: ART MINDS – Γιάννης Γκουντάρας

Παίζουν: Θωμάς Βελισσάρης, Μελίνα Γαρμπή, Αθηνά Γκούμα, Ευτυχία Καβαλίκα, Τζίμης Κούρτης, Μαργαρίτα Κούτοβα, Κωνσταντίνα Λιάκου, Ελένη Σαμαντζή, Κωνσταντίνος Χατζηκυπραίος, Άννα-Μαρία Ιακώβου, Μαριλένη Κούζου, Ιόλη Ραγκούση, Μαρίνα Καζόλη και Περικλής Βραχνός

Η είσοδος στην παράσταση είναι ελεύθερη για το κοινό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου