Κυριακή 20 Ιουλίου 2014

Απώλεια για την Αρναία ο χαμός του καθηγητή Αγγειοχειρουργικής του Α.Π.Θ. Αστέριου Ν. Κατσαμούρη



Έφυγε από τη ζωή ο Aρναιώτης καθηγητής Αγγειοχειρουργικής της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Αστέριος Ν. Κατσαμούρης μετά από καρδιακό επεισόδιο.

O καθηγητής Αστέριος Κατσαμούρης καταγόταν από την Αρναία  και εκεί είχε ολοκληρώσει τη δημοτική και γυμνασιακή του εκπαίδευση.

Ήταν απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ., είχε την ειδικότητα Χειρουργικής στην Α' Χειρουργική Κλινική του Α.Π.Θ. και έκανε μετεκπαίδευση στο Harvard.

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονταν κατεξοχήν στην αιμοδυναμική παθοφυσιολογία των αγγειακών παθήσεων και αγγειοχειρουργικών επεμβάσεων και σε συνεργασία με τον σημερινό Μητροπολίτη Μεσόγαιας και Λαυρεωτικής, Νικόλαο συνέγραψαν το πρωτότυπο για τη διεθνή βιβλιογραφία βιβλίο «Αιμοδυναμική Παθοφυσιολογία των Αγγειακών Παθήσεων», στο οποίο ενσωμάτωσαν τις βασικές αρχές της ρευστομηχανικής στην εφαρμοσμένη φυσιολογία και παθοφυσιογία της ροής του αίματος.

Ο Α. Κατσαμούρης αρχικά ως Επίκουρος Καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης και στη συνέχεια ως Καθηγητής Αγγειοχειρουργικής δημιούργησε την πρώτη Πανεπιστημιακή Αγγειοχειρουργική την Ελλάδα. Για το έργο του αυτό, μετά από αξιολόγηση Επιτροπής του Βασιλικού Κολεγίου Χειρουργών, υπό τον Πρόεδρό του, εκλέχθηκε Μέλος του Κολεγίου (FRCS-England).

Από 2006 εκπροσωπούσε την Ελλάδα στη μονοειδικότητα της Αγγειοχειρουργικής στην UEMS (Unit of European Medical Specialties) της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Την ίδια χρονιά έγινε μέλος της επιτροπής εξετάσεων για την απόκτηση του Ευρωπαϊκού πτυχίου της Αγγειοχειρουργικής. Το 2009 εκλέχθηκε καθηγητής Αγγειοχειρουργικής στο Α.Π.Θ., όπου υπηρετούσε ως Διευθυντής του Τμήματος Αγγειοχειρουργικής του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ.


Ο Σύνδεσμος Καθηγητών ΑΠΘ σε ανακοίνωση του εκφράζει βαθιά οδύνη για το θάνατο του καθηγητή Αστέριου Κατσαμούρη.

“Ο Αστέρης υπήρξε ένας άριστος επιστήμονας, ένας πρωτοπόρος και διακεκριμένος αγγειοχειρουργός, ένας εκλεκτός πανεπιστημιακός δάσκαλος και ιατρός, ένας ανήσυχος και ενεργός πολίτης. Ιδρυτικό μέλος του Συνδέσμου Καθηγητών ΑΠΘ, με το πάθος και την ανιδιοτέλεια που τον διέκρινε ήταν η ψυχή του Συνδέσμου. Πονούσε για το ελληνικό πανεπιστήμιο και έδωσε σκληρές μάχες για την ακαδημαϊκή αξιοπρέπεια και την αναβάθμιση του πανεπιστημίου. Χάσαμε έναν από τους καλύτερούς μας. Το ΑΠΘ θα είναι από εδώ και πέρα φτωχότερο”, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.


Η νεκρώσιμος ακολουθία θα ψαλεί την Δευτέρα το πρωί στις 11:00 στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Στεφάνου της Αρναίας.

Το Δ.Σ. της Πολιτιστικής και Επιμορφωτικής Εταιρείας Αρναίας, εκφράζει τα θερμά  Συλλυπητήρια στην Οικογένειά του. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάζει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου