Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2015

Με μεγαλοπρέπεια πραγματοποιήθηκε ο εορτασμός της διπλής εορτής για την Αρναία. Των Αγίων Αναργύρων και της Απελευθέρωσης

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και χοροστατούντος του Σεβασμιοτάτου μας Μητροπολίτου κ. Θεοκλήτου, παρουσία πλήθους πιστών, εορτάστηκε και φέτος η μνήμη των Αγίων Αναργύρων στον ομώνυμο Ιερό Ναό της Αρναίας, παράλληλα με τον εορτασμό για την συμπλήρωση 103 χρόνων από την Απελευθέρωση της περιοχής από τον Τουρκικό ζυγό.

Εκατοντάδες πιστών βρέθηκαν το απόγευμα του Σαββάτου 31 Οκτωβρίου στο Ναό για να παρακολουθήσουν με ευλάβεια τον Εσπερινό. Ανήμερα της εορτής των Αγίων 1η Νοεμβρίου, τελέστηκε η πανηγυρική Θεία Λειτουργία, και ακολούθησε η περιφορά της Εικόνας στους κεντρικούς δρόμους της γραφικής κωμόπολής μας, υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής.

Μετά την περιφορά έλαβε χώρα η εκδήλωση στην αίθουσα του Δημαρχείου Αρναίας, με την εισαγωγική ομιλία από τον φιλόλογο – ιστορικό Ερευνητή  κ. Δημήτριο Κύρου με θέμα «Ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός και η Προφητευθείσα από Αυτόν Απελευθέρωση της Αρναίας και της περιοχής από τους Τούρκους το 1912». Στη συνέχεια τον λόγο πήρε η κ. Μαρία Μαντούβαλου, Καθηγήτρια Φιλοσοφικής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών που αναφέρθηκε στην ομιλία της στο θέμα «Η Ελευθερία του Έθνους και οι Ελευθερωτές Πατροκοσμάδες».

Ακολούθησε η επιμνημόσυνη δέηση στο χώρο του μνημείου της Απελευθέρωσης και η κατάθεση στεφάνων από τον Δήμαρχο Αριστοτέλη  Γεώργιο Ζουμπά, τον Βουλευτή Χαλκιδικής Γεώργιο Βαγιωνά, τον Περιφερειακό Σύμβουλο Χαλκιδικής Δημήτριο Τζιρίτη, τον Πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Αρναίας Γιώργο Διαμαντούδη, εκπροσώπους της Αστυνομικής Διεύθυνσης Χαλκιδικής και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας του Νομού, τον Πρόεδρο του Παγχαλκιδικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Μιχαήλ Καρτσιώτη, τον Ιωάννη Κέκερη για τον Σύνδεσμο Εφέδρων Αξιωματικών Ν. Χαλκιδικής, τον Χρήστο Λαλιώτη εκπρόσωπο των Πολεμιστών της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου 1974, τον Περιφερειακό Σύμβουλο Χαλκιδικής Στυλιανό Βαλιάνο για την Πολιτιστική Εταιρεία Αρναίας, καθώς και από τους εκπροσώπους των σχολικών μονάδων της Κωμόπολης.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης, οι Αντιδήμαρχοι Αριστοτέλη Αργύριος Τσακνής, Χαράλαμπος Λαζαρίδης και Ιωάννης Μητροφάνης, οι τέως Δήμαρχοι Αριστοτέλη Ιωάννης Μίχος και Χρήστος Πάχτας, Δημοτικοί και Τοπικοί Σύμβουλοι.                                                                    


Επιμέλεια: Στέλιος Ρήγας




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου