Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2016

100 Χρόνια από τα τραγικά γεγονότα του Εθνικού διχασμού στη Λιαρίγκοβη (Αρναία)

 100 Χρόνια από τα τραγικά γεγονότα του Εθνικού διχασμού στη Λιαρίγκοβη (Αρναία)
Πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα ¨Μητροπολίτης Σωκράτης¨ του Δημαρχείου Αρναίας η ομιλία του Δημητρίου Κύρου, Ιστορικού-Ερευνητή, με θέμα «100 Χρόνια από τα τραγικά γεγονότα του Εθνικού διχασμού στη Λιαρίγκοβη (Αρναία)».
Ο κ. Κύρου με τα στοιχεία που διαθέτει, αναφέρθηκε με κάθε λεπτομέρεια στα γεγονότα των ετών 1916-1917, άγνωστα στους περισσότερους, που σημάδεψαν την ιστορία του τόπου μας.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Αντιδήμαρχος Αριστοτέλη Χαράλαμπος Λαζαρίδης, ο τέως Δήμαρχος Αριστοτέλη Χρήστος Πάχτας, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Αρναίας Γιώργος Διαμαντούδης, ο τέως Δήμαρχος Αρναίας Αστέριος Καραστέργιος, καθώς και Τοπικοί Σύμβουλοι. Τον σεβασμιότατο μητροπολίτη εκπροσώπησε ο Πατέρας Παΐσιος.

Επιμέλεια ανάρτησης Στέλιος Ρήγας



1 σχόλιο:

  1. Στέφανος Βογιατζής11 Δεκεμβρίου 2016 στις 9:11 μ.μ.

    Πρόκειται για μεγάλο έγκλημα που συντελέστηκε στη Χαλκιδική το φθινόπωρο του 1916 από τα επαναστατικά αποσπάσματα του τότε Λοχαγού Γ. Κονδύλη και του Ταγματάρχη Κ. Μπαρτζώκα. Μια σκοτεινή περίοδο που ενσυνείδητα αποφάσισαν οι μετέπειτα διοικούντες να ξεχαστεί. Κάτω από άνωθεν πίεση και οι παθόντες «χτύπησαν σιωπητήριο». Μοναδική μαρτυρία το πρώτο μέρος της έκθεση που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και τα γραπτά του Βουλευτή Γρηγόρη Σαραφιανού που αφορούν την κωμόπολή μας. Ο νόμος 5060 «περί τύπου κ.λ.π.» που θεσπίστηκε επέβαλε εξοντωτικές ποινές σε κάθε έναν που καθ’ οιονδήποτε τρόπο συζητούσε ή περιέγραφε και εξιστορούσε τα από 1ης Ιανουαρίου 1916 μέχρι τέλους Σεπτεμβρίου 1935 πολιτικά, πολιτειακά και στρατιωτικά συμβάντα κατά τρόπο δυνάμενο να προκαλέσει έξαψη των παθών και να διασαλεύσει τη δημόσια τάξη. Αυτό στάθηκε εμπόδιο στην εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ να δημοσιοποιήσει τα επόμενα άρθρα που είχε ήδη εξαγγείλει.
    Με το σύνολο των πιο πάνω ενεργειών φιμώθηκε η ελευθεροτυπία, αλλά και η διακίνηση των γεγονότων αυτών από τους πολίτες, με συνέπεια την παραχάραξη της ιστορικής καταγραφής των αποτρόπαιων πράξεων που έλαβαν χώρα. Η σημερινή ανάδειξη των εγκλημάτων αυτών δεν γίνεται για να προκαλέσει αντιπαλότητες και μίση, αλλά για την ίδια την ιστορία του τόπου μας, την ανάδειξη της αλήθειας και την αποτροπή τέτοιων ή παρόμοιων πράξεων στο μέλλον.
    Αξίζουν συγχαρητήρια στον καθηγητή και Ιστορικό Δ. Κύρου που ανέδειξε το θέμα αυτό με δημοσιεύματα στο περιοδικό ΑΡΝΑΙΑ, αλλά και για τη σημερινή δημόσια προβολή του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή