Τετάρτη, 19 Απριλίου 2017

ΠΑΣΧΑ στην ΑΡΝΑΙΑ και φέτος

Άξιζε και φέτος κάποιος να επιλέξει την Αρναία για να περάσει παραδοσιακά τις ημέρες του Πάσχα.

Η Πολιτιστική και Επιμορφωτική Εταιρεία Αρναίας αναβίωσε  τα έθιμα «Κούτμανους» και «Σουσσαρίτσα» και το μοίρασμα κόκκινων αυγών και τσουρεκιών στους επισκέπτες και περαστικούς την Κυριακή του Πάσχα στην κεντρική πλατεία.
Υπό την παρουσία του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη μας  κ. Θεοκλήτου, νέα παιδιά ντυμένα με τις παραδοσιακές στολές, υποδέχονταν τους επισκέπτες και περαστικούς στην κεντρική πλατεία και μαζί με τις ευχές τους, μοίραζαν κόκκινα αυγά και τσουρέκια. Στη συνέχεια ακολούθησε χορευτικό πρόγραμμα από τα νεανικά χορευτικά τμήματα της Αρναίας.
Την δεύτερη μέρα του Πάσχα οι ντόπιοι και οι επισκέπτες, συμμετείχαν στα έθιμα «Κούτσμανους» και «Σουσσαρίτσα», σε συνεργασία της Πολιτιστικής Εταιρείας με τον Ιππικό Σύλλογο Αρναίας ο ¨ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ¨. 
Νωρίς το πρωί από την κεντρική πλατεία, ξεκίνησαν δεκάδες ιππείς ντυμένοι με παραδοσιακές φορεσιές και φουστανέλες για το ύψωμα του Προφήτη Ηλία, όπου τελέσθηκε η Θεία Λειτουργία, η περιφορά της εικόνας και στη συνέχεια οι παρευρισκόμενοι χόρεψαν  τον  ¨Κούτσμανου¨. Μετά το καθιερωμένο κέρασμα, οι ιππείς με τους κατοίκους μετέβησαν στο πεδίο βολής του ¨Κούτσμανου¨ για τον διαγωνισμό σκοποβολής. Στη συνέχεια και μετά την απονομή των επάθλων στους νικητές σκοπευτές, όλοι οι συμμετέχοντες κατευθύνθηκαν στο άλσος της Αγίας Παρασκευής, για την πραγματοποίηση της ¨Σουσσαρίτσας¨  με τη συμμετοχή των μικρών μας φίλων, (διαγωνισμός πετάγματος κόκκινων αυγών). 

Ο «Κούτσμανους» είναι έθιμο από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας και η ονομασία του προέρχεται από παραφθορά του ονόματος του Τούρκου Αγά της περιοχής, Κοτσμανλή. Την τρίτη ημέρα του Πάσχα οι άνδρες της Αρναίας φορούσαν τα καλά τους, με τα καριοφίλια και τα άλογα τους και ανηφόριζαν για το ύψωμα του Άη-Λια. Εκεί ανέβαιναν και τα γυναικόπαιδα και οι ιερείς του χωριού. Μετά την πανηγυρική θεία λειτουργία τα παλικάρια με πρόσχημα το έθιμο διαγωνίζονταν στη σκοποβολή με στόχους κόκκινα αυγά. Στη συνέχεια οι πανηγυριώτες κατέβαιναν στο άλσος της Αγίας Παρασκευής όπου συνεχιζόταν το γλέντι.
Ένα ακόμη έθιμο αυτό του ¨Ζυγίσματος του Άι Γιώργη¨, θα πραγματοποιηθεί ανήμερα της γιορτής του Αγίου Γεωργίου. Στη ζυγαριά μετράται ποιος ήταν ο πιο φαγανός κατά τις ημέρες του Πάσχα. Ο πιο βαρύς λαμβάνει ως έπαθλο την πιο μικρή κατσαρόλα (για να τρώει λιγότερο) και ο πιο ελαφρύς παίρνει τη μεγαλύτερη κατσαρόλα για να «ενισχυθεί» μελλοντικά. Το καντάρι είναι στολισμένο με μπρούσλιανο (πρόκειται για τον κισσό που παρασιτεί σε κάποια δένδρα).

Επιμέλεια ανάρτησης: Στέλιος Ρήγας

Δείτε εικόνες από την αναβίωση των Εθίμων, μέσα από την κάμερα του ΕΡΓΟ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου