Κυριακή 24 Ιουνίου 2018

Ο ¨Κλήδονας¨ και το άναμμα των φωτιών του Άη-Γιάννη στην Αρναία


Ο ¨Κλήδονας¨ και το άναμμα των φωτιών του Άη-Γιάννη στην Αρναία.
Το Σάββατο 23 Ιουνίου ο Σύλλογος Γυναικών Αρναίας αναβίωσε το έθιμο του ¨Κλήδονα¨ και το άναμμα των φωτιών του Αϊ-Γιάννη.
Το έθιμο προστάζει νεαρές ανύπαντρες κοπέλες, να μεταφέρουν το ¨αμίλητο νερό¨ από τρείς βρύσες του χωριού, χωρίς να μιλήσουν καθόλου στη διαδρομή, παρόλα τα πειράγματα που θα δέχονται.
Οι κοπέλες με τα μέλη του Συλλόγου ξεκίνησαν από την πρώτη πηγή το ¨Πλυσταριό¨. Στη συνέχεια, μέσα από τα στενά σοκάκια της Αρναίας συνοδεία ζωντανής παραδοσιακής μουσικής, βρέθηκαν στην κεντρική πλατεία, όπου πήραν νερό από το αιωνόβιο πλατάνι και κατευθύνθηκαν στην τρίτη στάση στη βρύση ¨Καλογερούδι¨.
Τελικός προορισμός της παρέας που κατά τη διαδρομή από τα σοκάκια πλαισιώνονταν ολοένα από κατοίκους, το Δημοτικό Σχολείο, όπου άναψαν οι φωτιές για να ολοκληρωθεί το έθιμο του ¨Κλήδονα¨.
Στη διαδρομή, γίνονταν στάσεις σε σημεία του οικισμού, όπου οι συμμετέχοντες με την συνοδεία των Λαϊκών οργανοπαικτών έστηναν το χορό.
Τα  άστρα τελικά άσκησαν τη μαγεία τους στο ¨αμίλητο νερό¨ και αποκαλύφθηκε στα ελεύθερα κορίτσια και αγόρια, μέσα από τα προσωπικά μικροαντικείμενα που είχαν ρίξει μέσα στον ¨Κλήδονα¨, το όνομα του μελλοντικού τους συντρόφου.

Στο προαύλιο του Δημοτικού Σχολείου ο Σύλλογος Γυναικών, πρόσφερε κέρασμα στους παρευρισκομένους από τον πλούσιο μπουφέ που ετοίμασαν με μεράκι νοικοκυρές της Αρναίας.

Επιμέλεια ανάρτησης – φωτογραφίες Στέλιος Ρήγας







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου