Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2019

"ΤΑ ΜΑΔΕΜΟΧΩΡΙΑΚΑ" (ΛΙΑΡΙΓΚΟΒΗ 1878), Δημήτριος Θ. Κύρου Φιλόλογος-Θεολόγος



"ΤΑ ΜΑΔΕΜΟΧΩΡΙΑΚΑ"  (ΛΙΑΡΙΓΚΟΒΗ 1878) Δημήτριος Θ. Κύρου Φιλόλογος-Θεολόγος.
Κυκλοφόρησε από τον Δημήτριο Θ. Κύρου Φιλόλογο-Θεολόγο, το βιβλίο του "ΤΑ ΜΑΔΕΜΟΧΩΡΙΑΚΑ"  (ΛΙΑΡΙΓΚΟΒΗ 1878), ΤΟΥ ΗΠΕΙΡΩΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΟΥ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΒΟΥΡΓΑΡΕΛΙΔΗ 112 σελίδων.
Αφιερώνεται στους Μαδεμοχωρίτες προγόνους μας, που έζησαν σκλαβωμένοι στους Τούρκους και έφυγαν από τον κόσμο αυτό με τη νοσταλγία της ελεύθερης πατρίδας.
Στο βιβλίο περιέχονται: Ο Πρόλογος του Προέδρου της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών και Προέδρου της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας Χαλκιδικής δικηγόρου και πρ. Βουλευτή Χαλκιδικής Βασιλείου Πάππα, ο Πρόλογος και η Εισαγωγή του συγγραφέα, το κείμενο του πονήματος του Ν. Βουργαρελίδη, το Ευρετήριο, το Παράρτημα με Κατάλογο τραγουδιών της Συλλογής Ν. Βουργαρελίδη, Φωτογραφίες - Εικόνες και τα Έργα του συγγραφέα με το Βιογραφικό του Σημείωμα.


Τα εξώφυλλα του βιβλίου κοσμούνται με τον Χάρτη κυρίως της Βορειοανατολικής Χαλκιδικής, όπου καταγράφονται ανάμεσα στα άλλα χωριά και τα Μαδεμοχώρια, για τα οποία κάνει σημαντική ιστορική, αρχαιολογική και λαογραφική αναφορά ο συντάκτης του πονήματος και με σελίδα του χειρόγραφου, όπου καταγράφεται το τραγούδι "Π΄ανάθεμά σε, Κωτσμανή...", το οποίο τραγουδιέται στην Αρναία την τρίτη μέρα του Πάσχα, στην αναβίωση του ιστορικολαογραφικού εθίμου "Ού Κότσμανους".
Χορηγός της έκδοσης είναι ο Γεώργιος Βαγιωνάς, Ιατρός Παθολόγος-Νεφρολόγος, Βουλευτής Χαλκιδικής. Το βιβλίο διατίθεται δωρεάν από τον συγγραφέα.
Επιμέλεια ανάρτησης Στέλιος Ρήγας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου