Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2021

Ο τελευταίος παραδοσιακός σιδεράς της Αρναίας

Ο τελευταίος παραδοσιακός σιδεράς της Αρναίας.
Σ΄αυτό το χώρο φυσούσε το ¨μουχάνι¨ και κτυπούσε μέχρι το 1992 το ¨σφυρί¨ στο ¨αμόνι¨ ο τελευταίος παραδοσιακός σιδεράς της Αρναίας, ο Ιωάννης Χαλκιάς του Αντωνίου.
Ο Αντώνης, ανακατασκεύασε με μεράκι το παλιό σιδηρουργείο του πατέρα του, τοποθέτησε τα εργαλεία, τα κατασκευασμένα σιδηρικά και τα εξαρτήματα στη θέση τους, δημιουργώντας ένα μικρό μουσειακό χώρο, που με κάποιον τρόπο θα μπορούσε  να γίνει και επισκέψιμος.
Υπάρχει ακόμη στημένο το καμίνι με το  ¨μουχάνι¨. Ζέσταινε το σίδερο που έκαιγε στο καμίνι με τη βοήθεια του κάρβουνου, συντηρώντας τη φωτιά με το φυσερό και όταν κοκκίνιζε το σίδερο το έπαιρνε με τη τσιμπίδα και το έβαζε πάνω στο αμόνι, όπου άρχιζε να το σφυρηλατεί.Οι πάγκοι γεμάτοι με εργαλεία μεγάλα και μικρά για κάθε δουλειά. Στους τοίχους τα κρεμασμένα εργαλεία και τα χειροποίητα σιδηρικά, δίνουν την ατμόσφαιρα μιας άλλης εποχής.
Σήμερα χάθηκαν οι παλιοί σιδεράδες. Τα χειροκίνητα εργαλεία τους τα εκτόπισαν τα ηλεκτρικά. Η παλιά αυτή τέχνη έδωσε τη θέση της στην βιομηχανοποιημένη, όπως και σε δεκάδες άλλα επαγγέλματα.
Αξίζει πάντως να γίνει μια προσπάθεια από τους φορείς, ώστε ο συγκεκριμένος χώρος στον παραδοσιακό ιστό της Αρναίας να βελτιωθεί και να καταστεί επισκέψιμος.
Επιμέλεια ανάρτησης Στέλιος Ρήγας
Δείτε φωτογραφίες ΕΔΩ



 

2 σχόλια:

  1. ενα πανεμορφο μουσειο λαικης παραδοσης για να θυμουνται οι παλοι και να μαθαίνουν οι νεοι-απο Λαμία Βαγγελης Φάνης-ΜΠΡΑΒΟ ΑΝΤΩΝΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τα κάρβουνα στο Σιδεράδικο-Χαλκιαδιό, ήταν από ξύλα Καστανιάς. Γιατί, αυτά τα κάρβουνα καίνε όσο τα φυσάς με το Μουχάνι. Όταν πάψει το Μουχάνι, σβήνουν. Ύστερα πάνω στο Αμόνι υπάρχουν κάποιες τρύπες που η φωτογραφία δεν τις ανέδειξε. Αυτές οι τρύπες υπάρχουν για να γίνονται τα χειροποίητα καρφιά, τα "καλλιγοκάρφια" και άλλα . Μπράβο σ' αυτούς που τα ανέδειξαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή