Παρασκευή 21 Ιουλίου 2017

Aπεβίωσε ένα Αξιόλογο μέλος, της Κοινωνίας της Αρναίας

              
Aπεβίωσε ένα  Αξιόλογο  μέλος,  της  Κοινωνίας της  Αρναίας

   Ύστερα  από ασθένεια ορισμένων μηνών, που βρήκε την συμπατριώτισσά μας Λασκαρίνα Πιτούλα-Μωΰσή, η <<επάρατος  νόσος >>, ΑΠΕΒΙΩΣΕ, σε ηλικία 73 ετών στη Θεσσαλονίκη, την 3η Ιουλίου 2017. Μεταφέρθηκε στην ιδιαιτέρα της Πατρίδα την Αρναία, όπου την 4η  Ιουλίου  2017, ώρα 13.00 τελέσθηκε η  Εξόδιος Ακολουθία, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Στεφάνου Αρναίας.
    Πολλοί συμπατριώτες μας από την Αρναία, αλλά και φίλοι της ιδίας και της οικογένειάς της, από Θεσσαλονίκη, Στρατώνι (καθ’ ότι ο σύζυγός της Νίκος Μωΰσής είναι από το Στρατώνι ), αλλά και από πολλές περιοχές της Χαλκιδικής, καθώς και αρκετοί συμμαθητές της, συμμετείχαν στη Νεκρώσιμη  Ακολουθία. Ιδιαίτερη παρουσία υπήρχε  από όλα σχεδόν τα μέλη της Τετράφωνης Χορωδίας της Αρναίας,  που υπήρξε μέλος η αείμνηστος  Λασκαρίνα, με πρωτοστάτη, τον Δάσκαλό της, Βασίλη  Η. Κοκκαλιάρη.
    Στην κηδεία παραβρέθηκαν, και οι πρώην Δήμαρχοι Αρναίας, Αστέριος Θ. Καραστέργιος και ο Αστέριος Γ. Ζωγράφος, που είναι και ο σημερινός Δήμαρχος Πολυγύρου.
    Η εκκλησία του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Στεφάνου Αρναίας, είχε γεμίσει ασφυκτικά, έμοιαζε με την <<Μεγάλη  Παρασκευή  >>.
    Η αείμνηστος Λασκαρίνα, ήταν αγαπητή σε όλους τους ανθρώπους. ΄Ήταν άνθρωπος, της αγάπης, της καλοσύνης, της βοήθειας και της συμμετοχής, στα προβλήματα κάθε πάσχοντα και κάθε ζητούντα την βοήθειά της. Στην Εταιρεία πουδούλευε <<την ΕΛINΟIL>> Θεσσαλονίκης, που ήταν Διευθύντρια Βορείου Ελλάδος, επί σειρά ετών, προσέλαβε να εργασθούν πολλούς συμπατριώτες μας από την Αρναία και όχι μόνο, οι οποίοι την εκτιμούσαν πολύ και την ευγνωμονούν για το <<ψωμί >> που τους έδωσε.
    Στο πρώτο της επάγγελμα,  της  Μαίας, είχε βοηθήσει πολλές μανάδες, στους τοκετούς, αλλά και πολλά νεογέννητα παιδάκια, τόσο Ελληνόπουλα, όσο και Αλλοδαπά, και προσφερόταν πολλές φορές να τα βαφτίσει. Το κοινωνικό αυτό έργο το πίστευε πάρα πολύ.
    Eκεί που διέπρεψε, ήταν στο τραγούδι, τόσο στο χορωδιακό, όσο και στο παραδοσιακό δημοτικό τραγούδι της Αρναίας και όχι μόνο. Στη χορωδία της Αρναίας επί σειρά ετών, ήταν η πρώτη <<SOPRANO>>, με άριστη μελωδία και γλυκύτατη φωνή. Τραγουδούσε << σόλο >> πολλά δημοτικά τραγούδια της Αρναίας, με πρώτο και καλύτερο, <<την Πέρδικα >>. Πολλοί φίλοι την φώναζαν, << η Περδικούλα >>.
    Μπορούμε να γράψουμε πολλά για την προσφορά της αειμνήστου Λασκαρίνας, στο κοινωνικό γίγνεσθαι της Αρναίας, της Θεσσαλονίκης και της περιοχής.
    Η Λασκαρίνα Πητούλα–Μωΰσή, άφησε πίσω της, τον αγαπημένο της σύζυγο Νίκο Μωΰσή, που χωρίς αυτόν δεν πήγαινε πουθενά. Τον μονάκριβό της γιό Ευάγγελο Μωΰσή και την εγγονή της Νικολέτα. Δεν μπορώ να παραλείψω, τον πολυαγαπημένο της αδελφό Αγαπητό Πητούλα με την σύζυγό του Μαρία και την κόρη τους Μαριάννα. Δεν μπορώ να γράψω τίποτε άλλο, μόνο τούτο.
    Όλοι εσείς, οι εναπομείναντες, πρέπει να αισθάνεστε και να είστε, πολύ υπερήφανοι που είχατε, σύζυγο, μάνα, γιαγιά, αδελφή και θεία, την αείμνηστη Λασκαρίνα Πητούλα- Μωΰσή. Τα έδωσε όλα.
    Η Αρναία έχασε ένα αξιόλογο μέλος της Κοινωνίας της.
                                        
Κ α λ ό   Π α ρ ά δ ε ι σ ο  Α γ α π η τ ή   κ α ι  Α ξ έ χ α σ τ η   Ξ α δ ε λ φ ο ύ λ α

                                                                   Παντελής Ζωγράφος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου