Τρίτη 30 Απριλίου 2013

Πάσχα στην Αρναία με την αναβίωση των εθίμων μας



Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος  η Πολιτιστική Εταιρεία αναβιώνει τις ημέρες του Πάσχα τα καθιερωμένα έθιμα της Αρναίας.

Το ξεκίνημα γίνεται την Κυριακή του Πάσχα  στην κεντρική Πλατεία στις 11 το πρωί με το μοίρασμα κόκκινων αυγών και τσουρεκιών, με την συμμετοχή της Χορωδίας του ΚΑΠΗ και του Παιδικού Χορευτικού Συγκροτήματος της κωμόπολής μας.

Την Τρίτη Μέρα θα πραγματοποιηθούν ο ¨Κούτσμανους¨, η ¨Σουσσαρίτσα¨ και το ¨Ζύγισμα του Αϊ Γιώργη.  Έναρξη στις 9 το πρωί από την κεντρική Πλατεία, Προφήτης Ηλίας και στη συνέχεια στην Αγία Παρασκευή. Συμμετέχει και ο Ιππικός Όμιλος Αρναίας ο ¨ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ¨.

Η επιτυχία βασίζεται στη συμμετοχή όλων μας.



Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το βίντεο

1 σχόλιο:

  1. ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΣΤΑ ΕΘΙΜΑ «ΚΟΥΤΣΜΑΝΟΥΣ ΚΑΙ ΣΟΥΣΣΑΡΙΤΣΑ»
    Έθιμο κατάλοιπο της Τουρκοκρατίας (η ονομασία του εθίμου πιθανόν να προέρχεται από παραφθορά του ονόματος του Τούρκου Αγά Κοτσμ-ανλής → Κουτσμανους). Την 3η ημέρα του Πάσχα οι άνδρες της Αρναίας φορούσαν τα καλά τους, με τα καριοφίλια και τα άλογα τους, ανηφόριζαν για το ύψωμα του Άη-Λια. Εκεί ανέβαιναν και τα γυναικόπαιδα και οι ιερείς του χωριού. Μετά την πανηγυρική θεία λειτουργία τα παλικάρια διαγωνίζονταν στη σκοποβολή. Ακολουθούσε φαγοπότι, χορός και γλέντι μέχρι το απόγευμα που οι πανηγυριώτες κατέβαιναν στο άλσος της Αγίας Παρασκευής όπου συνεχιζόταν το γλέντι, η σκοποβολή αλλά και αγώνες ιπποδρομίας. Αργότερα όλοι οι κάτοικοι χωρίζονταν σε ομοειδείς ηλικιακές ομάδες και διαγωνίζονταν στη «Σουσσαρίτσα». Κρατώντας κόκκινα αβγά, προσπαθούσαν να τα ρίξουν όσο πιο μακριά μπορούσαν ανάμεσα στα χόρτα χωρίς να σπάσουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή