Τρίτη 25 Μαρτίου 2014

Αρναία, η ωραία της ορεινής Χαλκιδικής

arnaia chalkidiki

Η Αρναία είναι ένα πανέμορφο ορεινό χωριό της Χαλκιδικής επισκέψιμο όλες τις εποχές του χρόνου! Ανήκει στον Δήμο Αριστοτέλη,  ο οποίος περιλαμβάνει παραλίες, ορεινούς οικισμούς και χωριά, μονοπάτια, καταρράκτες, αρχαία και βυζαντινά μνημεία και φυσικά το μοναδικό Άγιο Όρος. Είναι το κέντρο του Δήμου και εξαιρετικό ορμητήριο για τους τριγύρω τόπους αφού εκτός από μοναδική πολιτισμική και πολιτιστική κληρονομιά διαθέτει ικανοποιητική τουριστική υποδομή. Απέχει από τη Θεσσαλονίκη περίπου 70 χλμ. και από τον Πολύγυρο 38χλμ.
Περπατώντας στα σοκάκια της Αρναίας νιώθεις πως η τοπική κοινωνία υποδέχεται με χαρά τους τουρίστες καθώς ο Δήμος έχει σχεδιάσει 6 διακριτές περιπατητικές διαδρομές με στόχο την εξυπηρέτηση των επισκεπτών και την ευκολότερη γνωριμία με τον αρχιτεκτονικό πλούτο του οικισμού. Όλες οι διαδρομές ξεκινούν και καταλήγουν ακτινωτά στην κεντρική πλατεία αποκαλύπτοντας τόσο τις κοντινές όσο και τις μακρινές γωνιές του οικισμού.
Επισκεφτήκαμε τον Ναό του Αγ. Στεφάνου, το παλιό σχολείο και την παιδική χαρά του, τα υπέροχα μουσεία που διαθέτει (Το Λαογραφικό Μουσείο και το Μουσείο Υφαντικής Τέχνης) ενώ περπατήσαμε στα σοκάκια της και αφουγκραστήκαμε λίγο από την μεγάλη ιστορία της.
Λίγο έξω από την Αρναία βρίσκεται και το οινοποιείο της Κλαούντια Παπαγιάννη. 
Από την Αρναία μπορείς να επισκεφτείς:
  • Το Άλσος της Αγίας Παρασκευής, λίγο έξω από το χωριό, έναν υπέροχο χώρο αναψυχής, που διαθέτει παιδική χαρά, τραπέζια του πικ νικ, χώρο δραστηριοτήτων, ιππασίας και εστιατόριο. Εκεί πραγματοποιείται κάθε χρόνο, στις 26 Ιουλίου, το μεγάλο τοπικό πανηγύρι του χωριού.
  • Το ξωκλήσι του προφήτη Ηλία, υπέροχο σημείο για περπάτημα μέσα στη φύση, ιδιαίτερα κατά τη Δύση του ηλίου.
  • Το Πάρκο του Αριστοτέλη και τα Αρχαία Στάγειρα, γενέτειρα του Αριστοτέλη
  • Τους καταρράκτες της Βαρβάρας. Η διαδρομή την άνοιξη και το φθινόπωρο είναι πραγματικά μαγευτική ενώ στο χωριό μπορείτε να μείνετε για φαγητό.
  • Τα Πυργαδίκια, αφού περάσετε από τη Μεγάλη Παναγιά και κάνετε μια βόλτα στο Πλατανόρεμα, το οποίο για παιδιά να είναι ίσως και προορισμός από μόνος του.
  • Τον Πολύγυρο, την πρωτεύουσα του Νομού Χαλκιδικής, διασχίζοντας τον ορεινό όγκο του Χολομώντα και περνώντας μέσα από το χωριό Ταξιάρχη και Βράσταμα για έναν καφέ και μια βόλτα. Η διαδρομή μαγευτική. Στον Πολύγυρο θα περπατήσεις μέσα στην παλιά πόλη και θα φας οπωσδήποτε στη Μαριγούλα. 
  • το Όρος Χολομώντα μέσα από πεζοπορία στα διεθνή μονοπάτια του
  • Τα Ιαματικά Λουτρά της Νέας Απολλωνίας.
  • Τις κοντινές παραλίες, όπως την Ολυμπιάδα, την Ιερισσό, τα Πυργαδίκια κα
  • Το Άγιο Όρος
Πλήθος επιλογών γαστρονομικού τουρισμού καθώς και η γνωριμία με τα τοπικά προϊόντα και τους συνεταιρισμούς σε όλη την ευρύτερη περιοχή, έρχονται να πλαισιώσουν γευστικά και λαογραφικά το ταξίδι των επισκεπτών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το Mount Athos Area Kouzina περισσότερα για το οποίο μπορείτε να διαβάσετε εδώ.
Τοπικά προϊόντα που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε: 
  • Το εξαιρετικό μέλι
  • το μοναδικό τσίπουρο από μέλι, το «μοντοβίνα»
  • το κατσικίσιο τυρί και το γιαούρτι
  • τα ζυμαρικά, όπως τραχανάς, χυλοπίτες και κουσκουσάκι
  • τα γλυκά του κουταλιού και τις μαρμελάδες
Αυτό που λατρέψαμε στην Αρναία εκτός από την πραγματική ομορφιά του τόπου, είναι το γεγονός πως είναι ένας πολύ κοντινός προορισμός από τη Θεσσαλονίκη αλλά και κομβικό σημείο για εξερεύνηση όλης της Ορεινής Χαλκιδικής! Επίσης, είναι ένας δροσερός προορισμός για τους καλοκαιρινούς μήνες, με εξαιρετική πρόσβαση σε πολλές παραλίες. Τέλος, δε μπορώ να μην αναφέρω τα δεκάδες πανηγύρια και γιορτές που αποτελούν αφορμή επίσκεψης καθ όλη τη διάρκεια του χρόνου!
Η επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου Αριστοτέλη είναι από τις πιο άρτιες και μπορείτε να βρείτε εξαιρετικές πληροφορίες και χάρτη της περιοχής.
Εάν είστε εκπαιδευτικός επισκεφτείτε οπωσδήποτε τον ιστότοπο του Κέντρου περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Αρναίας, καθώς είναι πολύ δραστήριος και μπορείτε να συμμετέχετε με το σχολείο σας σε ένα από τα πολλά εκπαιδευτικά του προγράμματα.
Μείναμε στον παραδοσιακό ξενώνα Οικία Μήτσιου. Ευχαριστούμε την οικογένεια Ζυγούρη για την υπέροχη φιλοξενία!
arnaia chalkidiki
arnaia chalkidiki
Περπατώντας κανείς στα σοκάκια της Αρναίας συναντάει πλήθος κτιρίων Μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής, νεοκλασικά και μνημεία. Μέσα από το πρόγραμμα «περπατώντας στην ιστορία της Αρναίας» βλέπει κανείς επιγραφές σε εκατό περίπου ιστορικά κτίρια, όπου και αναγράφεται μια σύντομη ιστορία του κτιρίου.

arnaia chalkidiki
arnaia chalkidiki
Τα σπίτια είναι πολύ κοντά το ένα στο άλλο και χωρίς αυλές για να προφυλάσσονται με αυτόν τον τρόπο από τον αέρα και να διατηρούνται ζεστά κατά την διάρκεια του χειμώνα.
arnaia chalkidiki
arnaia chalkidiki
arnaia chalkidiki
arnaia chalkidiki
Το Δημαρχείο της Αρναίας
arnaia chalkidiki
Ο Ναός του Αγίου Στεφάνου, τρίκλιτη βασιλική με κωδωνοστάσιο που χρονολογείται από το 1882. Κάηκε ολοσχερώς το 2005 και αναστηλώθηκε έως τον Δεκέμβριο του 2006. Μεγάλη ανασκαφική έρευνα πραγματοποιήθηκε στα ερείπιά του, ευρήματα της οποίας μπορεί κανείς να δει στο εσωτερικό του ναού, κάτω από το γυάλινο δάπεδο.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Το Λαογραφικό Μουσείο στο Γιατράδικο.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Υπέροχο το πρωινό που φάγαμε στο φουαγιέ του ξενώνα Οικία Μήτσιου. Γιαούρτι με μέλι και καρύδια, σπιτικές πίτες, αλλαντικά, καφές στη χόβολη. Υπέροχο σημείο για κάποιον ξένο περαστικό που θέλει να δοκιμάσει μερικές ντόπιες γεύσεις.
arnaia chalkidiki
Στάση στο καφέ «Λανάρα» για ελληνικό καφέ. Ασύγκριτος. Μαζί με τους ντόπιους. Ημέρα Δευτέρα.
alsoa agias paraskevis
Το Άλσος της Αγίας Παρασκευής
alsos agias paraskevis
Κούνια με κάθε ευκαιρία. Να το επισκεφτείς το Άλσος.
profitis ilias arnaia
Ο Προφήτης Ηλίας. Αφήνεις κάπου το αυτοκίνητο (αν θέλεις) και ανεβαίνεις με τα πόδια. Τι ωραία η Δύση του Ήλιου από εδώ.

ΠΗΓH: http://thepaperboat.gr/2014/03/23/arnaia-oreini-chalkidiki/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου