Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013

Η φύση και τα μυστικά της (5 Ιουνίου, παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος) Από τον Στέφανο Βογιατζή



Η φύση και τα μυστικά της.
Από τον Στέφανο Βογιατζή
Στις 5 Ιουνίου κάθε έτους γιορτάζεται η παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος. Η Αρναία των δασών όφειλε κατά τη δική μου άποψη να είχε δημιουργήσει ειδικές εκδηλώσεις μεγάλης εμβέλειας την ημέρα αυτή για να αναδείξει το φυσικό περιβάλλον της, αλλά και να προβάλλει ότι έχει σχέση με αυτό, την παλαιά και σύγχρονη τεχνολογία περιβαλλοντικής διαχείρισης, τα εργαλεία και τη χρήση τους, αλλά και τους ανθρώπους που το υπηρετούν επαγγελματικά και εθελοντικά κάτω από τις δύσκολες συνθήκες που όλοι αντιλαμβανόμαστε.
Με αφορμή τις ετήσιες αυτές εκδηλώσεις θεώρησα σκόπιμο να ζητήσω την ανάρτηση μιας συνοπτικής αναφοράς σε ένα σημαντικό δασοπονικό είδος που έχουμε στη γειτονιά μας και το οποίο οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν καθόσον είναι πολύ λίγα τα δένδρα του είδους αυτού, κάπως απρόσιτες οι θέσεις τους, αλλά και δύσκολα στην αναγνώριση από τους μη ειδικούς. Είναι ένα μικρό στο μέγεθος, αλλά πανίσχυρο σε τοξικότητα δένδρο που ονομάζεται ίταμος (στην αγγλική γλώσσα Υew tree και με την επιστημονική ονομασία  Taxus baccata). Στην ευρύτερη περιοχή μας το βρίσκουμε στο ομώνυμο βουνό της Σιθωνίας (Ιταμος ή Δραγουδέλη), αλλά και σε κάποιες άλλες διάσπαρτες θέσεις στα κοντινότερα δάση της περιοχής μας σε πολύ περιορισμένο αριθμό, ειδικότερα θα αναφέρω τη θέση Κρυονέρι στο Στρατωνικό όρος προς την πλευρά της Ολυμπιάδας.
Πρόκειται για αειθαλές δέντρο μικρού έως μεσαίου μεγέθους. Θα μπερδέψω περισσότερο τους >>>>>>>>



αναγνώστες αν κάνω αναφορές στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ίταμου, στο καφέ χρώμα του  λεπτού και φολιδωτού κορμού, στα λογχοειδή, μακρόστενα, επίπεδα, σκούρου πράσινου χρώματος φύλλα του με μήκος που φθάνει τα 4 εκατοστά και άλλα παρόμοια. Θα αναφέρω όμως το στοιχείο της μεγάλης ομοιότητας με το έλατο. Ζει στη σκιά άλλων δένδρων (στη περιοχή μας συνήθως κάτω από τις οξυές) και σε υψόμετρο, ανάλογα με την έκθεση ως προς τον ορίζοντα, πάνω από τα 600 μέτρα. Είναι δέντρο που μεγαλώνει αργά και ζει πάρα πολλά χρόνια, κάποιες φορές ξεπερνά τα 2.000 έτη ανάπτυξης. Ενδεχομένως πρόκειται για το πλέον μακρόβιο δένδρο της Ευρώπης. Η μακροβιότητά του εξασφαλίζεται μερικώς από τη μοναδική ιδιότητα του ίταμου να μην προσβάλλεται από ασθένειες στις ρωγμές που συμβαίνουν στον κορμό και τους κλάδους του, όπως όλα σχεδόν τα υπόλοιπα δένδρα, λόγω τοξικότητας. Η αξιοποίηση των συγκεντρώσεων τοξίνης μετά από σημαντικές έρευνες το έχει καταστήσει πολύτιμο στη φαρμακολογία. Σχεδόν όλα τα μέρη του φυτού είναι τοξικά, εκτός από το περικάρπιο. Η κύρια τοξίνη είναι το αλκαλοειδές ταξάνη, γνωστή διεθνώς ως ταξόλη (C47H51NO14 ). Τα συμπτώματα της προσβολής από την τοξίνη είναι κρυάδες, δύσπνοια, μυικοί σπασμοί, παροξυσμοί, καταρρεύσεις και τελικά καρδιακή ανεπάρκεια. Ωστόσο, ο θάνατος μπορεί να επέρθει τόσο σύντομα που τα συμπτώματα δεν είναι συχνά ορατά. Η θανατηφόρα δηλητηρίαση στον άνθρωπο είναι σπάνια και συμβαίνει μόνο σε περιπτώσεις κατάποσης μεγάλης ποσότητας τοξικών μερών του φυτού, σε αντίθεση με τα ζώα και ειδικότερα τα άλογα που είναι πολύ ευαίσθητα.
Ο ίταμος απαντάται συχνά στους αυλόγυρους εκκλησιών της Μεγάλης Βρετανίας και της Γαλλίας (ειδικά στην περιοχή της Νορμανδίας). Στην Ισπανία, και ειδικότερα στην περιοχή Αστούρια έχει έντονο θρησκευτικό συμβολισμό και απαντάται συχνά σε νεκροταφεία, εκκλησίες και τις κεντρικές πλατείες των χωριών. Η χρήση του ξύλου του ίταμου στη Μεγ. Βρετανία ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένη στην κατασκευή των χαρακτηριστικών μεγάλων μεσαιωνικών τόξων των στρατευμάτων της περιοχής, αλλά και της υπόλοιπης μεσαιωνικής ευρώπης. Σύμφωνα με τη μυθολογία μας ο ίταμος ήταν αφιερωμένος στις Ερινύες (the Furies), οι οποίες τιμωρούσαν τους ανθρώπους με τη χρήση του δηλητηρίου του. Η θεά του κυνηγίου Άρτεμις (Diana)  χρησιμοποιούσε βέλη ποτισμένα σε δηλητήριο ίταμου. Με εντολή της μητέρας της Λητούς σκότωσε με αυτά τα βέλη τα παιδιά της Νιόβης, η οποία καυχιόταν για την πολυτεκνία της.
Στη φαρμακολογία η πρώτη χρήση του φυτού εντοπίζεται το 1021 ως καρδιακό φάρμακο. Στη σύγχρονη εποχή, εκχύλισμα των φύλλων του φυτού χρησιμοποιείται στα αντικαρκινικά φάρμακα. Στα κεντρικά Ιμαλάια, το φυτό χρησιμοποιείται για τη θεραπεία των καρκίνων του μαστού και των ωοθηκών. Ο κεντρικός φορέας συλλογής και μελέτης αντικαρκινικών φαρμάκων (Εθνικό Κέντρο για τη Χημειοθεραπεία του Καρκίνου Cancer - Chemotherapy National Service Center, CCNSC) των ΗΠΑ  τον Μάιο του 1964 πραγματοποίησε μελέτη της αντικαρκινικής δράσης του δείγματος σε κυτταρικές καλλιέργειες (cellular assay) και βρέθηκε ότι το εκχύλισμα από τον φλοιό του ίταμου παρουσίαζε ισχυρή αντικαρκινική δράση. Νέα πειράματα επιβεβαίωσαν την παρουσία της ταξόλης, με ισχυρή αντικαρκινική δράση στο εκχύλισμα τα αποτελέσματα των οποίων ανακοινώθηκαν σε συνέδριο της American Chemical Society (Miami Beach, April, 1967). Αποφασίστηκε η διεύρυνση της έρευνας για την ταξόλη και αυτό απαιτούσε τη συλλογή ακόμη μεγαλύτερων ποσοτήτων φλοιού του ίταμου. Έτσι, το 1969, από 1.200 κιλά φλοιού απομονώθηκαν 10 γραμμάρια καθαρής ταξόλης. Μέχρι το τέλος του 1986 χρειάστηκαν σχεδόν 6 τόνοι για τις δοκιμές, αλλά για την ολοκλήρωση των πρόσθετων ερευνών θα χρειάζονταν ακόμη τουλάχιστον 30 τόνους φλοιού. Οι τεράστιες αυτές ποσότητες απαιτούσαν την κοπή μεγάλου αριθμού δένδρων ίταμου. Το γεγονός αυτό προκάλεσε διαμαρτυρίες των δασικών υπηρεσιών, των πολιτικών και των κατοίκων των περιοχών και το θέμα της ταξόλης έγινε πλέον πολιτικό και περιβαλλοντικό θέμα. Τo 1993, άρχισε η διάθεση της ταξόλης στην αγορά ως ισχυρότατο χημειοθεραπευτικό φάρμακο για τον καρκίνο. Η ταξόλη έχει εγκριθεί ως αντικαρκινικό φάρμακο για τους καρκίνους των ωοθηκών, του μαστού και των πνευμόνων. Επίσης έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία του σαρκώματος Kaposi. Η ταξόλη χορηγείται ενδοφλεβίως πάντοτε υπό ιατρική επίβλεψη. Ένα από τα μειονεκτήματα του φαρμάκου είναι η χαμηλή διαλυτότητά του στο νερό αλλά και στους περισσότερους φαρμακευτικώς αποδεκτούς διαλύτες.

Ερευνητές του περασμένου αιώνα ξένοι και Έλληνες κάνουν αναφορές στον ίταμο της ελληνικής φύσης, στα χαρακτηριστικά του και αναφέρουν τους τόπους που φύονται, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται ο Ολυμπος και τα βουνά της Χαλκιδικής. Τα διάφορα είδη ίταμου παγκοσμίως έχουν χαρακτηριστεί ως απειλούμενα είδη της αυτοφυούς χλωρίδας στον πλανήτη από τις διεθνείς συμβάσεις και το κόκκινο βιβλίο της IUCN. Ο κίνδυνος που επέβαλε την προστασία των ειδών ίταμου διεθνώς είναι η παράνομη αποφλοίωση για χρήση στη φαρμακολογία. Είναι σημαντικά μεγαλύτερες οι συγκεντρώσεις της ταξόλης στο φλοιό του δένδρου από εκείνες στα διάφορα άλλα μέρη του και κατά συνέπεια μεγάλος ο κίνδυνος να αποφλοιωθούν και να πεθάνουν ανεξέλεγκτα πολλά δένδρα. Το 1999 το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης πραγματοποίησε απογραφή των δένδρων ίταμου στην Ελλάδα, με σκοπό να προστατευτούν πιο αποτελεσματικά. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της απογραφής αυτής βρέθηκαν πληθυσμοί ίταμου σε 117 ελληνικά δάση σε απομονωνομένες βουνώδης περιοχές με ένα συνολικό αριθμό περίπου 10.000 δένδρων. Αναφορικά με τα πλησιέστερα στην περιοχή μας διάσπαρτα δένδρα ίταμου στη θέση Κρυονέρι, από όπου και η φωτογραφία, διαπίστωσα ότι έχουν κοπεί οι κλώνοι τους σε ύψος μεγαλύτερο των δύο μέτρων, πιστεύω για προληπτικούς λόγους αποφυγής πιθανής δηλητηρίασης των ζώων που βόσκουν στην περιοχή αυτή. 

Πηγές: Stefanos Vogiatzis, Assessment of  the Taxus baccata in Greece, Athens, April 2002, Wikipedia, http://www.chem.uoa.gr/chemicals/chem_taxol.htm


6 σχόλια:

  1. Χρήσιμη ενημέρωση από το Στεφανο και τους Αντιλάλους με ιδιαίτερη αξία λόγω της ημέρας του παγκόσμιου περιβάλλοντος!!!!

    Βασίλης Κυρούδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ καλή η αναφορά σου. Αρκεί όμως να μη μείνουμε στις διαπιστώσεις. Αυτή τη στιγμή καταστρέφονται χιλιάδες στρέμματα στη γειτονιά μας, στον Κάκαβο, με πολλά σπάνια είδη χλωρίδας ανάμεσα στα οποία και ίταμοι. Ο καθηγητής δασολογίας στο ΑΠΘ Ζιάγκας μας τα είπε πριν ένα δύο χρόνια σε εκδήλωση στο Πολιτιστικό κέντρο Αρναίας. Εμείς τι κάνουμε; Αναφέρουμε απλά κάτι μόνο την ημερα περιβάλοντος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ καλό και χρήσιμο για τους πολίτες της Αρναίας άρθρο ενόψει της παγκόσμιας ημέρας του περιβάλλοντος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ευχαριστώ τον φίλο για τα καλά του λόγια. Δεν μπορώ να καταλάβω όμως την παραίνεση «να μην μείνουμε στις διαπιστώσεις … με πολλά και σπάνια είδη χλωρίδας». Δεν κάνω διαπιστώσεις ούτε προβάλλω κάτι καινούριο, αλλά στοχεύω με το άρθρο αυτό και στο πλαίσιο της παγκόσμιας ημέρας περιβάλλοντος να αναδείξω με πραγματικά στοιχεία κάτι υπαρκτό από χρόνια, ένα δένδρο απειλούμενο για τις φαρμακευτικές ιδιότητες που διαθέτει. Προσωπικά δεν γνωρίζω άλλο απειλούμενο με εξαφάνιση δένδρο στην περιοχή μας που να βρίσκεται στις προστατευτικές «λίστες» των διεθνών συμβάσεων και του κόκκινου βιβλίου. Εφόσον όμως το λέτε εσείς, μπορεί να γνωρίζετε κάτι περισσότερο από αυτά που γνωρίζω εγώ.
    Δεν είναι στις προθέσεις μου να αντιδικήσω ειδικότερα με φίλους συντοπίτες για το θέμα της μεταλλείας και λόγω χαρακτήρα, αλλά και επειδή θεωρώ ότι σε κάθε περίπτωση οφείλουμε ως άνθρωποι που διαθέτουμε τη στοιχειώδη λογική να δεχόμαστε τη διαφορετικότητα των απόψεων και τα επιχειρήματα των άλλων. Αν και γενικά (όχι ειδικά για τη μεταλλεία στη Χαλκιδική) είμαι του δόγματος ότι η οικονομία και η οικολογία είναι δύο αντίθετες λέξεις, παρά το κοινό πρώτο συνθετικό τους, δηλώνω ότι δεν είμαι πολέμιος τέτοιων επενδύσεων, καθόσον θεωρώ ότι η ανάπτυξη με σεβασμό προς το περιβάλλον και τη λήψη όλων των αναγκαίων, αλλά και των πρόσθετων μέτρων ασφάλειας είναι ένα κατάλληλο εργαλείο που συμβάλει στην ευημερία. Το συγκεκριμένο θέμα το βλέπω με επιφυλάξεις αναφορικά με τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου και αδιάβλητου μηχανισμού που θα ελέγχει τους κανόνες διασφάλισης των περιβαλλοντικών όρων της σχετικής μελέτης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Ένα μηχανισμό που να μην ανήκει στην εταιρεία, αλλά στην τοπική κοινωνία, που θα έχει αυξημένες αρμοδιότητες για να μπορεί σε κάθε περίπτωση να επεμβαίνει και να ζητά άμεσα τη διακοπή των εργασιών, εφόσον διαπιστώνει παραβάσεις ή αποκλίσεις από τους όρους της μελέτης.
    Οι δικές μου απόψεις και θέσεις για τις οποίες μπορώ να μιλήσω υπεύθυνα και με σιγουριά αφορούν αποκλειστικά το αντικείμενο της δασοπονία και τις διεθνείς συμβάσεις για το περιβάλλον. Πρόκειται καθαρά για θέσεις επαγγελματικής κατάρτισης και σχετικής εμπειρίας. Με τον καθηγητή δασολογίας κ. Ζιάγκα που αναφέρεστε συναντηθήκαμε πριν λίγους μήνες στο πλαίσιο κάποιου σχετικού με τα δάση συνεδρίου στην Αθήνα. Μετά τη λήξη της εκδήλωσης βρεθήκαμε συμπτωματικά και συζητήσαμε το θέμα του χαρακτηρισμού των δασών της περιοχής μας ως αρχέγονα. Δεν συνέπεσαν οι απόψεις μας στο θέμα αυτό. Παρόλα αυτά σέβομαι τη θέση του, την υπόστασή του ως καθηγητή σε ένα τριτοβάθμιο ίδρυμα, αλλά και το δικαίωμα του να υποστηρίζει την άποψή του σε πολιτισμένη συζήτηση σαν αυτή που είχα μαζί του. Πιστεύω ότι είναι αμοιβαία η εκτίμηση, ώστε και εγώ από την πλευρά μου να μπορώ να καταθέτω τεκμηριωμένα εκείνο που πιστεύω ότι είναι επιστημονικά ορθό στο αντικείμενο αυτό.
    Στέφανος Βογιατζής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. καλημερα! γνωριζει καποιος να πει αν μπορω για προληπτικους λογους να πιο βαμα απο ιταμο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αγαπητή 12/7 2.11 Ούτε να πιεις ούτε να φάς Ίταμο, με τέτοια δεν παίζουμε. Και για να λες "για προληπτικούς λόγους"
    σίγουρα είσαι μακριά από τη σύνταξη,οπότε . . .αν . . .οι εισφορές θα πάν τζάμπα, χώρια τα άλλα. . . έξοδα των . . .ζώντων . . .που τα πιο πολλά είναι και χωρίς. . .αποδείξεις . . .
    Φρόνιμα λοιπόν και πάρε ό τι προτείνουν οι ειδικοί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή