Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013

Ξεκινούν άμεσα οι εργασίες του έργου της παράκαμψης της Αρναίας.


    Υπογράφτηκε σήμερα η σύμβαση μεταξύ
της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και της αναδόχου εταιρείας για την κατασκευή του έργου της παράκαμψης της Αρναίας, αρχικού προϋπολογισμού περίπου 25.000.000,00€ και προϋπολογισμού μετά την έκπτωση που προέκυψε κατά την διαγωνιστική διαδικασία 14.000.000,00€.

    Μετά την εξέλιξη αυτή, οι εργασίες του έργου πρόκειται να ξεκινήσουν άμεσα.

    Το έργο της παράκαμψης αναμένεται ότι θα αποσυμφορήσει τον παραδοσιακό  οικισμό της Αρναίας από την κυκλοφορία των οχημάτων και κυρίως των βαρέων οχημάτων και θα δοθεί οριστική λύση σε ένα πρόβλημα που ταλαιπωρεί τους κατοίκους και τους επισκέπτες της περιοχής εδώ και αρκετά χρόνια.

    Πρόκειται για μια μεγάλη παρέμβαση που θα γίνει στα όρια του Δήμου Αριστοτέλη, η οποία σε συνδυασμό με την παράκαμψη και των οικισμών Παλαιοχωρίου και Νεοχωρίου που βρίσκεται σε φάση μελετητικής ωρίμανσης, αποτελεί απαίτηση των κατοίκων και των φορέων της ευρύτερης περιοχής της Αρναίας εδώ και πολλά χρόνια, ολοένα και πιο έντονη.

      Η παράκαμψη της Αρναίας  αναμένεται να βελτιώσει τις κυκλοφοριακές συνθήκες και την ασφάλεια των κινούμενων στην Εθνική Οδό, τις συνθήκες διαβίωσης και την ασφάλεια των κατοίκων του οικισμού της Αρναίας και να δώσει νέες αναπτυξιακές προοπτικές για τον τόπο.  

    Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή νέας χάραξης οδικού τμήματος της Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης-Ιερισσού που παρακάμπτει τον οικισμό της Αρναίας και απομακρύνει την διερχόμενη κυκλοφορία έξω από τον οικισμό της Αρναίας. Το μήκος της παράκαμψης είναι 5,2 χλμ και το πλάτος της 13μ., δηλαδή μία λωρίδα ανά κατεύθυνση, με πρόβλεψη και πρόσθετης λωρίδας στην περιοχή ανωφέρειας με μεγάλη κλίση για τα βραδυπορούντα οχήματα.

    Επίσης προβλέπεται η κατασκευή νέου οδικού τμήματος μήκους 3 χλμ και ίδιας διατομής, το οποίο θα συνδέει την παράκαμψη της Αρναίας με την οδό προς Μ. Παναγία, ώστε και η διερχόμενη κυκλοφορία προς Μ. Παναγία-Πυργαδίκια να απομακρυνθεί από τον πολεοδομικό ιστό του Παλαιοχωρίου.
Πρόχειρο σχέδιο  Google Earth: Στέλιος Ρήγας


    Θα κατασκευασθούν τέσσερις (4) ισόπεδοι κόμβοι για να συνδέσουν το τοπικό οδικό δίκτυο με τη νέα χάραξη, ένας στη συμβολή με το δρόμο προς Στανό, ένας στην αρχή της συνδετήριας οδού προς Μ. Παναγία, ένας στην αρχή της συνδετήριας με την υφιστάμενη Εθνική οδό μετά τον οικισμό της Αρναίας και ένας ισόπεδος κόμβος σύνδεσης με την οδό προς Μ. Παναγία στην έξοδο από το Παλαιοχώρι.

    Ακόμη θα κατασκευασθεί μία γέφυρα ανοίγματος 30μ. στο Χαβρία ποταμό στη χάραξη της συνδετηρίου οδού και κιβωτοειδείς οχετοί για την παροχέτευση των ομβρίων καθώς και τεχνικά έργα αποχέτευσης–αποστράγγισης του οδοστρώματος.

    Τέλος, σε φάση ολοκλήρωσης βρίσκονται οι μελέτες παράκαμψης των οικισμών Παλαιοχωρίου και Νεοχωρίου, με σκοπό την ένταξη των αντίστοιχων έργων στα συγχρηματοδοτούμενα Ευρωπαϊκά Προγράμματα.

    Με την παράκαμψη της Αρναίας, την παράλληλη σύνδεσή της με την οδό προς Μ. Παναγία και την κατασκευή ισόπεδων κόμβων για τη σύνδεση του τοπικού οδικού δικτύου με τη νέα χάραξη, καθώς και με την μελλοντική παράκαμψη των οικισμών Παλαιοχωρίου και Νεοχωρίου, θα αλλάξει μορφή το οδικό δίκτυο της Δημοτικής Ενότητας Αρναίας.

4 σχόλια:

  1. Στέλιο,το μεγαλύτερο ενδιαφέρον δικό μου και πολλών άλλων είναι πότε είναι η ημερομηνία
    παράδοσης του έργου,τουλάχιστον της πρώτης φάσης;;;;;;Β.κυρούδης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Aυτά τα είπαν αρχές Ιουνίου,σήμερα έχουμε Σεπτέμβριο.Εύχομαι να μη ισχύσει και εδώ το ρητό.Τάξτον να
    χαίρεται και άστον να παιδεύεται!!!!!.
    Β.Κυρούδης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το πρόβλημα μάλλον Βασίλη είναι ότι δεν έχουν αποζημιωθεί οι ιδιοκτήτες των εκτάσεων που απαλλοτριώθηκαν. Ελπίζουμε να γίνει γρήγορα η καταβολή των χρημάτων στους δικαιούχους για να αρχίσουν οι εργασίες κατασκευής της περιφερειακής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή