Τρίτη 18 Ιουνίου 2013

Αφιέρωμα στον Ιππικό Σύλλογο Αρναίας ¨ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ¨



Στον δεύτερο χρόνο λειτουργίας του μπήκε ο νεοσύστατος Ιππικός Σύλλογος Αρναίας ¨ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ¨, με συμμετοχή του σε αρκετές εκδηλώσεις αυτό το χρονικό διάστημα.


Ο ιππικός σύλλογος Κένταυρος ιδρύθηκε το 2012 στην Αρναία Χαλκιδικής του Δήμου Αριστοτέλη. Η αγάπη για τα άλογα και τη φύση, καθώς και ο σεβασμός προς την παράδοση υπήρξαν η έμπνευση των ιδρυτικών μελών του συλλόγου, που χόμπι τους είναι η ιππασία. Ο σύλλογος εδρεύει στο άλσος της Αγίας Παρασκευής. Ο χαρακτήρας του είναι μη κερδοσκοπικός και σήμερα αριθμεί περισσότερα από 30 άλογα. Απευθύνεται σε όσους αγαπάνε τα άλογα και τη φύση.


Κούτσμανους
Ο  Κούτσμανους είναι έθιμο απο τα χρόνια της Τουρκοκρατίας και η ονομασία του προέρχεται απο παραφθορά του ονόματος του Τούρκου Αγά της περιοχής Κοτσμανλή. Την τρίτη μέρα του Πάσχα οι άνδρες της Αρναίας φορούσαν τα καλά τους, με τα καριοφίλια και τα άλογά τους και ανηφόριζαν για το ύψωμα του Άη-Λια. Εκεί ανέβαιναν και τα γυναικόπαιδα και οι Ιερείς του χωριού. Μετά την πανηγυρική θεία λειτουργία τα παληκάρια διαγωνίζονταν στη σκοποβολή. Ακολουθούσε φαγοπότι, χορός και γλέντι μέχρι το απόγευμα. Σήμερα, δεκάδες ιππείς του συλλόγου συγκεντρώνονται νωρίς το πρωί της τρίτης ημέρας του Πάσχα στην κεντρική πλατεία της αρναίας και ντυμένοι με παραδοσιακές στολές αναβιώνουν το έθιμο.
Ετήσια ιππική συνάντηση
Στις αρχές του καλοκαιριού μέσα στο Ιούνιο γίνεται η ετήσια ιππική συνάντηση του συλλόγου, με τη συμμετοχή φίλων του αλόγου και άλλων ιππικών συλλόγων. Η συνάντηση του αλόγου και άλλων ιππικών συλλόγων. Η συνάντηση διαρκεί δύο ημέρες. Το Σάββατο πραγματοποιείται ελεύθερη ιππασία 20 χιλιομέτρων στο όρος Χολομώντα. Το βράδυ ακολουθεί λαϊκή βραδιά για όλους, στο άλσος της Αγίας Παρασκευής. Την Κυριακή γίνεται η μικρή πορεία προς το μοναστήρι του Αγίου Κοσμά. Στην συνέχεια οι ιππείς κατευθύνονται στο άλσος της Αγίας Παρασκευής, όπου ακολουθεί κουρμπάνι.
 

Δραστηριότητες


  • Ελεύθερη ιππασία
  • Συμμετοχή στα ήθη και έθιμα της Αρναίας
  • Ετήσια ιππική συνάντηση
  • Συμμετοχή σε ιππικές συγκεντρώσεις

Επικοινωνία


Αρναία Χαλκιδικής - Τ.Κ. 63074

Τηλέφωνα:    698 336 97 84    Τζελέπης Στέλιος 

                       694 457 03 69    Ζυγούρης Χρήστος 

                       694 404 74 11    Τζελέπης Δημήτρης

e-mail:  kedauros.gr@gmail.com
web:  kedauros.blogspot.gr


Επιμέλεια αφιερώματος: Στέλιος Ρήγας


Δείτε στη συνέχεια πλούσιο φωτορεπορτάζ από δραστηριότητες του Συλλόγου>>>>



































1 σχόλιο: