Πέμπτη 13 Ιουνίου 2013

Επίσκεψη στα Μουσεία της Αρναίας Λαογραφικό και Υφαντικής Τέχνης

Επίσκεψη στα Μουσεία της Αρναίας Λαογραφικό και Υφαντικής Τέχνης


Το Ιστορικό & Λαογραφικό Μουσείο Αρναίας στεγάζεται στο αρχοντικό Γιατράδικο, το οποίο είναι το πιο παλιό διατηρημένο σπίτι της Χαλκιδικής, από το 1750-1755, διώροφο, Μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής με πύργο και χαγιάτι.

Το μουσείο οργανώνεται σε μικρές ενότητες που αφορούν το μέλι, το ψωμί, τα αγροτικά και οικοδομικά εργαλεία, τα σκεύη της καθημερινής ζωής και την υφαντουργία, μια από τις σημαντικότερες ασχολίες στον οικισμό.

Στο ισόγειο εκτίθενται γεωργικά αντικείμενα, φωτογραφίες από τις χρονολογίες 1880-1950, διάφορα αντικείμενα από τον καθημερινό βίο των κατοίκων, όπως επίσης και μελισσοκομικά, οικοδομικά, ζυμωτικά κ.ά. Για την ιστορία, στο νομό Χαλκιδικής υπάρχει ο μεγαλύτερος αριθμός κυψελών.

Στον ημιώροφο υπάρχουν εργαλεία επεξεργασίας ξύλου, αντικείμενα καφενείου, όπως καβουρντιστήρι, μύλος που άλεθαν τον καφέ, ενώ στον επάνω όροφο θα δείτε έναν αργαλειό, ρόκες και λανάρια, μια παλιά πυροσβεστική αντλία, τοπικές φορεσιές, οκάδες, ένα μαγκάλι, σκάφες που έπλεναν τα ρούχα, είδη για τα ζώα κ.ά.

Επίσης, στο ψηλότερο δωμάτιο του αρχοντικού υπάρχει αίθουσα προβολής ταινιών για την ιστορία του τόπου, καθώς και χώρος διεξαγωγής εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Στο Μουσείο Υφαντικής

Το Μουσείο Υφαντικής στεγάζεται σε παραδοσιακό αρχοντικό που αναστηλώθηκε κατάλληλα για τη νέα του χρήση. Αναπτύσσεται σε δυο επίπεδα: στο ισόγειο παρουσιάζεται η διαδικασία μετατροπής των πρώτων υλών, όπως το μαλλί, σε νήμα και παρακολουθούμε την επεξεργασία του μαλλιού από το πλύσιμο μέχρι τη βαφή. Εκτίθενται υφαντά, αντικείμενα και εργαλεία, εκ των οποίων τα περισσότερα από τη συλλογή της Χαρίκλειας Δημητρακούδη (1913 - 2003), φημισμένης υφάντρας και εμπόρισσας της Αρναίας. Εκτίθενται επίσης τα γυαλιά της, τα νήματα και οι βαφές που χρησιμοποιούσε, οι συνταγές για τις βαφές κ.ά.

Στον όροφο εκτίθενται τα «καλλιγραφικά» χαλιά της Αρναίας και άλλα είδη υφαντών που χρησιμοποιούνταν στο σπίτι και για τη διακόσμηση των τοίχων. Τα σχέδια των υφαντών προέρχονται από σχέδια μετρητών κεντημάτων σταυροβελονιάς και απεικονίζουν θέματα όπως «Ο χορός των μουσών», «Ο χορός του Ζαλόγγου», «Η βοσκοπούλα», «Η λεβεντιά» κ.ά.

Ακόμη, υπάρχει ένα δωμάτιο στρωμένο με τον παραδοσιακό τρόπο της Αρναίας, ενώ η έκθεση περιέχει και σχετικό οπτικοακουστικό υλικό.

Επιμέλεια ανάρτησης Στέλιος Ρήγας





Δείτε στη συνέχεια πλούσιο φωτορεπορτάζ απο τα δύο Μουσεία  ΕΔΩ






















































 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου